Vem skriver du för?

Efter ett tips från en av skrivarträff-deltagarna har jag börjat lyssna på podden ”Skrivarpodden – för dig med författardrömmar” som Kerstin Önnebo håller i. Jag kan snabbt se att jag har en hel del att ta igen och att ett flertal avsnitt lockar till omedelbar lyssning. 

I avsnitt 66 (Efter manus med författarskolefolk), ställdes denna fråga till examinerade från Lunds universitet: Vem skriver du för?

Genast kände jag själv att de två manus jag arbetar med, skriver jag av samma anledning… För att få berätta huvudkaraktärernas historia. Visst är det väl trevligt att skriva för att bli läst, skriva för ens egen skull och kanske går allt det där samman. Men motivationen som driver mig allra mest är känslan av att få förmedla liv som levts av någon och tankar/känslor som någon gång funnits och kanske även finns här och nu bland oss. Även om mina manus är fiktiva, så är de i mitt inre verkliga. Jag bygger dem på samhällsfrågor och människoöden som faktiskt existerar även om miljön eller tiden har förändrats. Jag skriver för att ge en röst till den ”lilla” människan, som annars lätt glöms bort. Och det ger mig ett driv.

Vem skriver du för?

5 reaktioner på ”Vem skriver du för?

 1. Carola 1 april, 2017 / 09:12

  Precis som du vill jag skriva om den ”lilla” människan. Vilka svårigheter de måste kämpa med och hur de hittar sin väg till målet. Jag tror att lusten och kreativiteten skulle dö ganska snabbt om jag enbart skrev för att bli utgiven. Drivet ligger i rösterna hos karaktärerna som ständigt lever i mitt huvud och vill bli synliggjorda i ord. Att umgås med dem då och då är något av det bästa jag vet och dessutom avstressande. Skrivpoddar är en perfekt källa att hämta inspiration ur. Min favorit är ju KM Weilands Helping writers become authors. Med över 300 avsnitt finns det lite att sysselsätta sig med 🙂

  Gillad av 1 person

  • helenwigh 2 april, 2017 / 09:08

   Åh, tack Carola för att du påminde om ännu en podd. Ska kolla upp den med! Jag kanske får skriva ut ditt namn när det är något jag hänvisar till som du tipsat om?

   Jag tror också att motivationen och drivet försvinner rätt omgående om man bara skriver för läsarna. Man vill ju följa karaktärernas resa och ”blåsa liv i dem”.

   Gillad av 1 person

   • Carola 2 april, 2017 / 09:12

    Länka gärna till min blogg när du hänvisar till mig. Det är så vi brukar göra i bloggvärlden 😀Om du inte vet hur du gör det i wordpress så kan du maila mig.

    Gillad av 1 person

  • Carola 6 april, 2017 / 08:16

   Har inte sett till något mail men såg ditt svar först nu. jag mailar en beskrivning 🙂

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s