Svar från förlag och agent

För över ett par månader sedan skickade jag in mitt första manus som har ett historiskt tema (1850-tal) till några förlag samt en av de större litterära agenterna i Sverige. Nu har jag fått svaren som man under alla dessa veckor både längtat efter men även våndats över.

I skrivande stund har jag fått två ”nej-tack” av förlag, samt ett peppande ”nej-tack” av den litterära agenturen. Svar som det sistnämnda är de som gör att man inte gräver ner sig i pappershögar, anteckningssidor och post-it-lappar här hemma. Eller om man istället väljer att bära ut varje mikromillimeter av pappersmassa och tända på en magnifik lättantändlig och något tidig majbrasa – som dessutom brinner upp innan den första raketen hunnit brista ut i en ”knall”-vacker färg.

Det peppande ”Nej-tack”-et innehöll dessa värmande meningar: ”Du är en duktig berättare med tydlig framtidspotential.” och ”Skriver du något mer samtida får du dock gärna återkomma.”

Agenturen menar att det är svårt att sälja in historiska manus hos förlag. Och antagligen för att förlagen anser att läsarkretsen inte är så vid som man önskar för att våga satsa pengar på en debutant.

Platsen där mitt manus utspelar sig (Högbergsfältet) är dock populärt hos många både i Sverige och även amerikaner har upptäckt platsen. Intill Högbergsfältet i Persberg har jag vuxit upp och mina föräldrar bor fortfarande kvar där. Nästintill dagligen kommer det människor, geologer och andra för att uppleva och utforska de gamla gruvorna och den vackra miljön. Hårdrockssångaren Alice Cooper har uppmärksammat platsen via Facebook och NWT har skrivit en artikel om det här. Programmet ”Vem tror du att du är?” med avsnittet med skådespelerskan Marie Richardson hade haft släktingar som arbetat i Högbergsfältets gruvor. Men att säga att det kan ge manuset läsare… Det är såklart inte garanterat, men åtminstone är det ett bättre utgångsläge än om platsen inte ens drar någon besökare eller att ingen vet om att platsen ens finns.

Hjälp mig hålla modet uppe – det måste gå!

Här är en bild på en del av Högbergsfältet. Taget på påskafton under en promenad med familjen. Just klocktornet är med i en hemskare scen i manuset:

IMG_2525

11 reaktioner på ”Svar från förlag och agent

 1. Bokstund 20 april, 2017 / 02:31

  Så kul med det peppade svaret! Det är bara att fortsätta kämpa, det kommer gå! 😁🎉

  Gillad av 1 person

 2. Carola 20 april, 2017 / 02:34

  Vilken härlig feedback från agenten! 🙂 Att du är en duktig berättare kan jag också skriva under på 🙂 Kämpa på så kommer du lyckas! Kul med bilden på klocktornet som inspirerat till din berättelse. Jag tycker alltid det är kul att se bilder på platser som inspirerat författare till deras scener. Hoppas du har en skön påskledighet och kan koppla av lite.

  Gillad av 1 person

  • helenwigh 20 april, 2017 / 02:58

   Tack för dina ord, Carola. Och jag kan skriva under på att även du kommer att lyckas. Frågan är bara när – men du har ju redan en plan att gå efter först. Ska bli så spännande att få följa.

   Och nu lyckades jag även länka i bloggen. Tack för guidningen. Väldigt användbart!

   Gillad av 1 person

   • Carola 20 april, 2017 / 03:06

    Tack snälla! 🙂 Näret är inte så viktigt just nu, men målet är ju att bli utgiven. Någon gång. Länkningen fungerade alldeles utmärkt. Kul att min länkinstruktion var begriplig.

    Gillad av 1 person

 3. annahelgesson 20 april, 2017 / 06:16

  Ditt manus dröjer sig kvar efter läsningen. Minns att jag var trött och sjuk, och samtidigt så orkade jag och ville läsa din historia. Du har en unik berättarröst. Jag tror på dig!

  Att du fått konstruktiv kritik minst två gånger från förlag/agent talat sitt tydliga språk. De har verkligen LÄST. Så kul och viktigt.

  Stort lycka till med ditt framtida skrivande. Vad skriver du på nu?

  Gillad av 1 person

  • helenwigh 20 april, 2017 / 08:11

   Vilka värmande ord, Anna. Tack! Och att du orkade läsa trots sjukdom o trötthet – eloge till dig.

   Det är lätt att misströsta bland alla ”Nej tack”, men man får minnas de som faktiskt ger konstruktiv kritik tillbaka och fortsätta kämpa.

   Nu skriver jag på ett manus som utspelar sig i nutid men med en historia kopplad tillbaka till 1947 och arbetsrörelsen. Spänning.

   Jag vet inte om det är något förlagen ”vill ha”. Jag skriver ju för min egen skull, sådant som måste komma ut ur mig och som jag kan stå för. Så jag får hålla tummarna att någon i förlagsvärlden har samma smak.

   Och du… Jag vill så gärna läsa ditt manus igen när du lagt till lite igen. En spännande, otäck intrig som fastnar och dröjer sig kvar.

   Gilla

   • annahelgesson 23 april, 2017 / 04:55

    Vad härligt att du skriver på! Ibland känns det som om det står still (särskilt när det man skrivit är oönskat) och då tror jag att det är väldigt viktigt att våga skriva igen. Jag tror att jag skriver för min egen skull, men samtidigt har jag nog svårt att se bortom förlagsvärlden och läsarna. Jag vill ju bli utgiven och läst!

    Mitt spänningsmanus är nu lagt på is till förmån för ett feelgood som utspelar sig på Öland och i Örebro. En Ö-bok, helt enkelt! 😀 Det är roligt och utmanande. Vet ej när det beräknas vara klart, men skulle vara fint att få någon testläsare på det också framöver.

    Ha det fint, och skriv på Helen! ❤

    Gilla

   • helenwigh 24 april, 2017 / 05:43

    Vad spännande med Öland och kopplat till Örebro, dessutom. Det är bara du hör av dig om du vill att jag testläser fler gånger. Det är bara roligt att kunna hjälpa till samt få ta del av vad du skriver.
    Ha det fint du med Anna, så hoppas jag vi kan ses framöver.

    Gilla

   • annahelgesson 29 april, 2017 / 05:04

    Åh, tack Helen! Har varit dålig på att uppdatera mig på bloggen, så jag hade missat ditt svar. TACK! Jag hör av mig.
    Stor kram!

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s