Ett manus födelse

Skriver du ett manus från början till slut? Eller är du en sådan som skriver de scener som lockar mest? De som är klara i huvudet? Får du en grundidé med någon scen, eller kommer du i stort sett på hela händelseförloppet i större drag direkt?

I samtal med skrivarvänner har jag lärt mig att varje individs process ser olika ut. Med process tänker jag från idé till färdigt manus. Vägen dit kan nås genom många olika vägar. Frågan är vilken väg du föredrar.

I detta inlägg tänkte jag skriva om hur jag arbetar från början med ett nytt manus:

Ett manus födelse kan komma från en bild i en tidning, en händelse, eller ett öde som man tagit del av i olika sorters medier. Här är det viktigt att man förstår att jag inte tar en annan människas upplevelse och skriver om (då måste man fråga och jag gillar att använda fantasin och bygga upp egna världar, men med ett startskott någonstans ifrån). Första manuset var det själva platsen (miljön) som gav mig inspiration till skrivandet. Andra manuset var det en bild som triggade igång en historia.

Under mina två manus har jag aldrig haft precis hela historien klar för mig. Däremot vet jag under vilken premiss jag vill skriva. Vilket tema manuset ska ha, t.ex. ”Styrka som leder till rättvisa”. Den tonen får sedan genomflöda manuset på olika nivåer.

Under skrivandets gång växer mer och mer fram till mig. Ibland måste jag ta en paus, för att sedan tvinga mig att tänka flera steg längre och därmed kunna fläta samman mina scener och få till en slutprodukt som inte spretar.

Apropå spretar, ett manus brukar ofta spänna över ett par hundra sidor och några till i mitt fall… Säg tre hundra. För att hålla ordning och reda på scenerna använder jag mig av post-it-lappar. På en post-it kan det stå ”XX flyttar in”. Varje HK (huvudkaraktär) får en egen färg. Sedan sätter jag upp dessa post-it i ordning på stora A3-papper. En stor fördel med detta arbetssätt är att man inte behöver sitta vid en dator och ha all information där. Jag vill gärna ha en lättöverskådlig blick och något mer handfast än vad en skärm kan ge. Förkastar man en scen skrynklar man ihop lappen och ersätter med en annan, ändrar om i strukturen och flyttar om. Andra kan gilla skrivprogram till datorn, så som Scrivener.

I mitt nuvarande manus har jag tre stycken A3-papper igång. Ett för 1947:s historia (så den har en röd tråd och är trovärdig), ett andra papper för nutiden samt ett tredje för tankar jag har om själva manuset, men som inte kan sättas i scener ännu utan måste gro.

IMG_3081
A3-papper som ger överblick över scenerna i manuset. Varje huvudkaraktär har egen färg.

I nästa inlägg kommer jag att ta upp hur jag börjar skriva på ett nytt manus…

6 reaktioner på ”Ett manus födelse

 1. Carola 4 juli, 2017 / 08:10

  Lite av din skrivprocess känner jag till sedan våra skrivträffar men post-it-lapparna var nytt. Jag har också ett A3-papper där jag sätter upp post-it-lappar men de innehåller mest saker jag absolut inte får glömma 🙂 Att ta del av andras skrivprocesser är både kul och inspirerande. Tack för att du delar med dig av din 🙂

  Gillad av 1 person

 2. helenwigh 4 juli, 2017 / 08:15

  Ja, jag kan säga att jag prövat MYCKET längs vägen, även datorprogram som är gratis att testa i ett par veckor. Jag har även prövat pappersrullar med post-it, eller andra små anteckningar i, som man sedan rullar ihop. Men det blev för ”bökigt”. Först med A3 känner jag att jag är helt nöjd, då de ligger platta och väntar – överskådligt och bra. Sedan glömde jag lägga till hur jag strukturerar upp det i word, samt använder det tipset jag fick av dig om flikar till karaktärer. Det får bli i nästa. 🙂

  Ja, visst är det kul att få ta del av andras och plocka godbitar som man känner passar sig själv! 🙂

  Gilla

 3. Bokstund 5 juli, 2017 / 08:05

  Älskar såna här inlägg! Jag försöker också jobba med post-it-lappar men har inte riktigt fått till det än. Kommer bli kul att följa den här serien 😊

  Gillad av 1 person

 4. helenwigh 5 juli, 2017 / 08:30

  Vad roligt att du tycker det. 😊 Ska se till att försöka vara tydlig när jag ”redovisar” sätt som jag skriver på, så man hänger med hur jag menar.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s